Air asam merupakan pencicah yang wajib ada bila pekena ikan bakar atau ulam seperti pucuk ubi dan pucuk paku rebus.
Kalau ikan bakar takde, cicah dengan ikan goreng garam kunyit atau telur rebus pun sedap tau. Time nak makan nasi tu, lenyek-lenyek jer isi ikan goreng atau telur rebus dalam air asam nie.
Air asam yang sedap mestilah nampak tak pekat sangat dan tak cair sangat, kira sedang-sedang jer. Rasanya pula merupakan kombinasi rasa masam, manis, masin dan pedas, baru lah sedap bila nak mencicah.
Harini, Hanim nak kongsi resepi air asam yang sempoi dan sedap. Tak banyak beza dengan air asam biasa cuma cara olahan dan kuantiti bahan yang kita gunakan akan menentukan kesedapannya.
Langkah 1: Hiris bawang besar, bawang putih dan cili padi. Belacan tu bakar dulu yer. |
Langkah 2: Masukkan cili padi, bawang putih, belacan. garam dan gula dalam lesung batu dan tumbuk. Tak perlu hancur sangat. |
Langkah 3: Masukkan asam jawa. Kalau guna asam jawa yang kena bancuh dengan air tue skip Langkah 3 nie yer. Asam jawa tu boleh bancuh dengan air panas dulu dan masukkan masa Langkah 5 nanti. |
Langkah 4: Masukkan bawang besar dan tumbuk manja-manja jer. Kalau nak buh tomato, masukkan time nie yer |
Langkah 5: Masukkan air panas dan perahkan sebiji limau kasturi atau sedikit lemon Air asam nie kita tak masak, jadi lebih baik guna air panas yang mendidih. |
Dah Siap! |
No comments:
Post a Comment