Popia Popiah


Popia - Popiah
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Terliur tak tengok hero-hero Hanim nie makan popia?

Mesti ada yang terbayang-bayang popia rangup cicah sos yang marvellous kan?

Anak-anak Hanim nie sangat suka makan popia yang masih panas dan ada warna merah sikit2.. Kononnya hebatla boleh makan pedas kan.. Hehe. Kalau beli di kedai depa dua orang jer lah yang habiskan, portion umi dan abi pun diorang kebas.

So, kalau nak makan banyak, memang kena buat sendirilah. Berkhasiat dan terjamin kebersihannya!


Foto credit : Lee Anna

Berikut adalah cara buat popia yang mudah dan sedap

Bahan-Bahan Inti Popia
  • 1 paket kulit popia ready made
  • 1 batang timun jepun
  • 1 batang carrot
  • 1 biji sengkuang/kubis/tauge (ikut suka nak buh apa)
  • 2 biji telur ayam
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji bawang Putih
  • 1 gengam udang kering/udang segar
  • Isi Ayam atau udang (optional)
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit garam dan gula

 Cara-cara membuat inti popia
  1. Sagat atau hiris panjang-panjang timun, carrot dan sengkuang atau kubis.
  2. Blend kasar bawang besar, bawang putih dan udang kering. Kalau pakai udang segar goreng dahulu yer.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang di blend sehingga naik bau.
  4. Masukkan semua sayur telah disagat tadi dan perasakan dengan  garam dan gula.
  5. Pecahkan telur dan gaul-gaul bagi sebati. Sekejap jer tau lepas tu terus tutup api.
  6. Kalau rajin, boleh juga buat telur dadar dulu, buat nipis-nipis, gulung dan hiris.
  7. Ayam pun sama, boleh direbus atau digoreng dahulu dan dihiris nipis-nipis.
  8. Bila inti dah siap boleh terus mula membalut. Untuk lekatkan kulit popiah boleh gunakan sedikit air atau putih telur.
  9. Dah siap balut boleh goreng dengan minyak yang tenggelam atau masukkan dalam air fryer.
  10. Cara balut boleh rujuk di bawah,
Cara Balut Popia
Bahan-bahan sos pencicah popia
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 1 biji tomato (dikisar) /sos tomato
  • 1 sudu cili kering kisar /sos cili
  • Sedikit minyak, garam dan gula

 Cara-cara membuat sos pencicah popia
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak. 
  3. Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
  4. Masak sehingga pekat.

Selalunya popia nie menjadi hidangan di hujung minggu, itupun kalau tak der plan nak gie jalan mana-mana lah. Lagi-lagi kalau ada banyak sangat stok sayur dalam peti ais, Hanim campur jer semua.. janji sedap dan tak membazir.

Alhamdulillah..

HanimHamid

A working woman, cheerful wife to a caring husband and a mother of 2 adorable kids. Just loved being in my small kitchen and trying recipes. Glad to share and lets cook for our beloved ones too..

No comments:

Post a Comment